Češi jsou vášniví čtenáři, a tak jim pojišťovny vycházejí vstříc. Zcela zdarma a nezištně prodlužují pojistné podmínky a přidávají další stránky i celé soubory. Nebojí se pro blaho svých klientů vymyslet nová ustanovení nebo některé části zopakovat.

Pillow je z tohoto pohledu Popelkou a své klienty nerozmazluje😊 Jako překvapivé ujednání může někdo také vidět neexistenci sazebníku poplatků. Zatímco ostatní pojišťovny vybírají alespoň několik desetikorun za upomínku, Pillow žádný hezký sazebník poplatků nemá.

A co jsme tedy provedli? V rámci testu jsme ve webových kalkulačkách tří největších pojišťoven, tedy Červené, Zelené a Modré pojišťovny, a také nás, zkusili pojistit svoje auto. Následně jsme zkoumali, kolik úžasných souborů a nádherných stránek nám na konci procesu dorazilo do e-mailu. Tipnete si výsledek?

Pillow: krátce a srozumitelně

Asi není žádným překvapením, že nejkratší jsme byli my. Omlouváme se za to😊 Klientovi do e-mailu dorazí na přečtení pouhých 16 stran ve 2 souborech. První obsahuje zelenou kartu k vytištění a druhý vše ostatní, tedy záznam z jednání, návrh smlouvy, podmínky pojištění a také povinný tzv. IPID (Informační dokument o pojistném produktu, který dle regulací EU shrnuje některé parametry pojištění). Klientům nezasíláme nic navíc, vše je uvedeno stručně a jen jednou. Informace o zpracování osobních údajů najdou klienti na webu a sazebník poplatků chybí úplně, protože, jak už jsme psali výše, poplatky nevybíráme.

A přiznáváme se, že jsme si k 16 stranám pomohli i díky několika vloženým obrázkům, obalu s polštářem a vloženému obsahu. Bez nich bychom byli ještě horší a skončili na 13 stranách. Místo hezkého návodu na focení tachometru nebo vozidla jsme vytvořili intuitivní aplikaci, a tak i zde klienty šidíme o fotomanuál.

Modrá: podmínky jsou delší

Třetí nejdelší s celkem 6 soubory a 47 stranami byla Modrá pojišťovna. Zelená karta dorazila i zde a samostatný návrh smlouvy má pouhé dvě stránky. Lepší je to s délkou pojistných podmínek. Pokud stránky velikosti A5 počítáme za polovinu, dostaneme se na krásných 39 stran. Musíme uznat, že podmínky jsou vzdušné a nesnaží se malým fontem vyždímat ze stránek maximum, místo zbylo i na ilustrace.

Krom toho Modrá pojišťovna připojuje také evropský IPID, euroformulář, který se běžně používá při nehodě, a návod, jak se objednat na focení vozidla. Jedná se o bonus v podobě výletu za technikem, který nafotí vozidlo v případě sjednání havarijního pojištění.

Červená: trochu upovídaná

Červená pojišťovna obsadila druhou pozici. Předává 7 souborů, které mají dohromady 57 stran. Nejdelší jsou pojistné podmínky na 44 stránek. I vlastní návrh smlouvy trochu nabobtnal a potřebuje již 4 strany, aby mohl pojistné podmínky ještě upřesnit. Co naopak chybí, je zelená karta – asi přijde později poštou. Červená pojišťovna nicméně nezapomíná přibalit sazebník poplatků a dvoustránkový návod na fotodokumentaci (můžete si ji udělat sami). Pro jistotu ještě přidá i průvodní dopis, který je analogický tělu e-mailové zprávy, samostatný záznam z jednání a nechybí ani zpráva o zpracování osobních údajů.

Zelená: vítěz v počtu stran i souborů

Musíme přiznat, že spočítat všechny soubory od zelené pojišťovny nám dalo zabrat. Dodává totiž rovnou 16 souborů. Na tomto úspěchu se podílí hlavně pojistné podmínky rozložené do 9 souborů, z nichž nejdelší jsou oceňovací tabulky pro úrazy s 39 stranami čtení na dlouhé zimní večery. U ostatních 8 souborů je celková délka 30 stran. Krom toho dostanete také devítistránkový návrh smlouvy, což je mezi sledovanými pojišťovnami rekord, který dlouho nikdo nemůže překonat. Návod na fotodokumentaci má jednu stranu, IPID dvě a jeden jednostránkový soubor obsahuje zelenou kartu. Informace o zpracování osobních údajů jsou šestistránkové, přehled asistence má dvě strany a konečně průvodní informace s obecnými částmi pojistných podmínek se vešly na 4 strany. Pokud jsme na nic nezapomněli, celkově to dělá 94 stran odborného textu.

Vítěz je tedy jasný

Jak jsme popsali výše, nejkratší texty (16 stránek) posílá svým klientům Pillow. Jedná se o naprosto nejhorší 😊 výsledek nejen z pohledu testovaných 3 pojišťoven, ale i všech ostatních působících na českém trhu.

Pro koho je tedy vůbec Pillow pojištění vozidel vhodné? Jedná se o ideální pojištění pro malou skupinku lidí, které nebaví po nocích studovat výluky a omezení ukrytá na 33. straně pojistných podmínek vlevo dole 😊 Jde o těch několik málo klientů, kteří dávají přednost srozumitelnému pojištění a svůj čas považují za příliš cenný, než aby ho trávili čtením informací o pojištění. A také pro ty klienty, kteří nechtějí podepisovat smlouvu, které nerozumí a kterou nečetli.

Náhodou, nepatříte i vy do této specifické skupinky klientů? 😊