Zelenou kartu musí mít u sebe každý řidič jako důkaz, že má sjednané povinné ručení. Chytrý systém, který umožňuje cestovat z Reykjavíku až do Vladivostoku, aniž by si na každé hranici musel řidič sjednávat nové povinné ručení v tom kterém státě, funguje už od roku 1949. Přes sedmdesát let s sebou museli řidiči vozit zeleně vytištěný dokument – až do teď.

Tak jako indiáni nežijí v Indii, tak i zelená karta nebude zelená. Od 1. července 2020 budou nové zelené karty vytištěny na bílém papíře. Zdánlivá maličkost je ale symbolem mírného pokroku v mezích zákona :). Pokud patříte mezi řidiče, kteří nečekali na doručení zelené karty poštou a sami si ji vytiskli z e-mailu, budete mít mnohem snadnější život. Již žádné plýtvání dražším barevným inkoustem a díky novému jednostrannému formátu není třeba tisknout oboustranně nebo překládat a slepovat vytisknutý dokument.

Mohu dále používat ‚zelenou‘ kartu?

Ano, vždy rozhoduje vytištěné datum platnosti na kartě, ne o barvu. V Pillow máme ještě malou zásobu vytištěných formulářů zelené barvy, a protože neradi věci vyhazuje, budeme ještě několik málo měsíců posílat poštou dokument na zeleném papíře. Elektronicky budeme již od 1.7. 2020 posílat dokument v bílém provedení, aby pro každého klienta bylo co nejjednodušší si ho vytisknout a neplýtval tak barevnou náplň ve své tiskárně.

Bílou kartu si vytisknu sám, proč posíláte dopisem další?

Díky nové černobílé formě bude mnohem jednodušší si vytisknout kartu na vlastní tiskárně ihned, jakmile ji pošleme do vašeho e-mailu společně s návrhem pojistné smlouvy. Myslíme i na klienty, kteří možnost tisku doma nemají, a proto v rámci sjednání pojištění připravíme možnost výběru. Kdo bude kartu chtít zaslat, tomu ji pošleme poštou. Kdo ji nebude potřebovat, bude moci zakliknout, že kartu poštou nechce. A protože v Pillow nemáme žádný sazebník poplatků, zůstane zasílání karty zadarmo i do budoucna.

Mohu s ‚bílou‘ kartou do zahraničí?

Žádný problém, všichni policisté v zahraničí o tom už budou vědět, spolu s námi začnou vydávat bílé karty i další státy. Jedná se o celoevropskou dohodu a nová bílá karta je všude uznávána.

Stačí mi ‚bílá‘ nebo ‚zelená‘ karta v mobilu elektronicky?

V Pillow si myslíme, že bílá tištěná karta je malý pokrok v současné digitální době a nejlepší by bylo žádný papír s sebou nevozit. Bohužel úředníci nejsou tak rychlí a digitální jako Vaše pojišťovna a v zákonech i vyhláškách je papírová verze stále požadována. Tohoto papírového dinosaura se tak zatím nemůžeme zbavit a pojišťovny stále musí zbytečně posílat tuny papíru. Držíme palce těm, kteří se snaží o změnu a tlačí evropský úřad pro zelenou kartu k plně digitálnímu řešení. Vaše Pillow je už na digitální kartu připravena od svého začátku.