Pro někoho může být překvapením, že část bytů užívaných k bydlení nesplňuje přísné normy a jedná se o nebytový prostor. Pro dobré pojištění to ale nepředstavuje žádnou překážku a klient nemusí právní status jednotky vůbec řešit.

Byt (bytová jednotka) splňuje všechny parametry pro bydlení stanovené stavebním úřadem – osvětlení, orientace oken, velikost, hlučnost atd. Na realitním trhu se lze čím dál častěji setkat s nabídkou jednotek, které vypadají jako standardní byt, ve skutečnosti se ale jedná o nebytový prostor. Pojďme se podívat na nejčastější druhy. A také způsob, jak si je jejich majitel může jednoduše a správně pojistit.

1) Ateliér

Ateliér je druh nebytového prostoru, jehož součástí je koupelna i kuchyň. Prakticky má všechny parametry bytové jednotky, ale nesplňuje hygienické normy pro bydlení (vyšší hlučnost, nedostatek oslunění v průběhu dne, poměr užitné a podlahové plochy atd.), tudíž není možné se do ateliéru přihlásit k trvalému pobytu.

Ateliér lze z pohledu občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb., § 2236) zcela legálně pronajmout k bydlení. Naopak stavební zákon zakazuje používat nemovitosti k jinému účelu, než k jakému byly zkolaudované. I vzhledem k tomuto rozporu se bydlení v ateliérech jako nebytových prostorách obvykle nesankcionuje a je běžnou praxí.

Ateliér jako nebytový prostor má základní omezení v nemožnosti hlášení trvalého pobytu. S tím může být spojen problém se získáním parkovací karty pro parkovací zónu určenou pro rezidenty. Naopak u financování hypotékou již část bank přijímá samotný ateliér jako hypoteční zástavu. Ale pozor: pokud hypotéku získáte, nejsou splátky na pořízení nebytového prostoru daňově uznatelnou položkou. Pozor také na energie, přihlášení nebytového prostoru k odběru energií může znamenat jinou (vyšší) cenu, než platí domácnosti za odběr pro bytovou jednotku.

Zatímco při pořízení bytu o ploše do 120 m2 by developer musí započítat sníženou 15% daň, u malého ateliéru musí počítat s daní 21 %. Protože jde o nebytový prostor, nevztahují se na něj podmínky zvýhodněné sazby tzv. sociálního bydlení.

Spočítat cenu pojištění ateliéru

2) Studio

Studio je zařízená malá nebytová jednotka velikosti jedné místnosti s kuchyňským koutem a sociálním zařízením. Vždy bývá vybavené a slouží převážně k ubytování turistů. Stejně jako ateliér, studio nelze přihlásit k trvalému pobytu, a i v dalších právních vlastnostech je podstaty (nebytová jednotka) podobná ateliéru.

Spočítat cenu pojištění studia

3) Apartmán

Apartmán je zařízená nebytová jednotka, která slouží převážně k rekreačnímu ubytování. Apartmán na rozdíl od studia bývá vícepokojový, disponuje kuchyňkou a sociálním zázemím.  Apartmán je tedy větší než studio, z pohledu práva se chová stejně jako ateliér či studio.

Spočítat cenu pojištění apartmánu

 

4) Nebytový prostor

Nebytovými prostory jsou obecně místnosti nebo soubory místností, které jsou dle stavebního úřadu určené na jiné využití než na trvalé bydlení. Může se jednat o kanceláře, garáže, sklady atd. Nebytový prostor například v rámci bytového domu může být pronajat či koupen fyzickou osobou i k soukromému využití (ne nutně k podnikání).

Jak pojistit ateliér?

Pojištění ateliéru, studia, apartmánu či nebytového prostoru užívaného k soukromým účelům je stejně snadné jako pojištění bytové jednotky. Pillow pojišťovna v rámci svého pojištění majetku nerozlišuje jednotku bytovou a nebytovou. Pojištění je tak ideální pro pojištění samotné bytové či nebytové jednotky (tzv. pojištění budovy) i jejího vybavení (tzv. pojištění domácnosti).

Lze pojistit osobní vlastnictví, družstevní vlastnictví a své věci si může pojistit i nájemník. S tím souvisí další výhoda Pillow pojištění – kompletní rozsah užití pojišťované nemovitosti. Při sjednání stačí zvolit jeden z následujících druhů využití jednotky.

  • Trvale obývaná (majitelem)
    Nemovitost užívaná k bydlení více než 9 měsíců v roce (včetně ateliéru, studia atd.).
  • Rekreačně (či pracovně) obývaná
    Pro pobyt méně jak 9 měsíců v roce nebo nemovitost neužívaná k bydlení (tedy pravidelnému přespávání).
  • Dlouhodobý pronájem
    Pronájem s nájemní smlouvou uzavřenou nejméně na jeden rok.
  • Krátkodobý pronájem
    Pro pronájem typu AirBnB nebo k pronájmu s nájemní smlouvou na dobu kratší než 1 rok.

Spočítat cenu Pillow pojištění