Jak ušetřit na pojištění

Novinka v pojištění vozidel přináší levnější povinné ručení pro třetinu všech českých vozů. Jedná se až o 2 milióny aut, která mohou ušetřit také na platbách za havarijní pojištění nebo za oblíbené pojištění čelního a dalších skel. Pro získání slevy stačí splnit jednu podmínku a poslat fotografii tachometru.

1) Kdo má nárok na levnější povinné ručení?

Nárok na nižší cenu povinného ručení mají majitelé aut, která nejsou používána každý den. Jednoduše vyjádřeno – pokud Vaše vozidlo najede za rok méně než 12 000 kilometrů, máte obrovskou šanci získat levnější povinné ručení nebo havarijní pojištění.

Podobných vozidel jezdí v Česku více jak třetina, někteří odborníci odhadují až polovinu všech vozů. Nejčastěji se jedná o auta, která nejsou používána ke každodennímu dojíždění do práce. Pokud k cestě do zaměstnání využíváte veřejnou dopravu nebo často pracujete přímo z domova, šetříte nejen přírodu a peníze za benzín, ale nově i peníze za povinné pojištění. Stejně tak mnoho seniorů využívá vozidlo jen jednou či dvakrát za týden například k nákupu a za rok často najednou i méně jak 5 000 kilometrů.

Naopak, pokud vozidlo ročně najede více než 18 000 kilometrů je téměř jisté, že nižší cenu za počet ujetých kilometrů nezískáte. V takovém případě se Vám vyplatí porovnat tradiční produkty na trhu a mezi nimi najít nejlevnější povinné ručení nebo havarijní pojištění.

2) Kolik peněz ušetřím s pojištěním dle ujetých kilometrů?

Výše celkové úspory záleží na tom, kolik kilometrů za rok najedete. Čím méně jezdíte, tím více šetříte za pojištění. Největší úspory v povinném ručení mohou být i několik tisíc korun, u havarijního pojištění lze ušetřit i deset tisíc korun v případě nových vozidel.

Přesnou výši ušetřených peněz můžete zjistit snadno hned teď. V jednoduché kalkulačce zde zadejte informace o vašem vozidle a o vás. Díky zadání křestního jména a rodného čísla se automaticky zjistí výše všech vašich bonusů za jízdu bez nehod a cena pojištění bude nižší. A nyní důležitá část, díky které získáte lepší cenu za méně najetých kilometrů. V kolonce Roční nájezd vyberte odhadovaný počet ujetých kilometrů za rok. Nejnižší hodnota je 5 000 km.

Roční nájezd

Pokračujte dál a kalkulačka vám řekne konečnou cenu. Výsledek stačí porovnat s tím, kolik nyní platíte u tradičního pojištění. Pokud vám vyšla nižší cena, můžete rovnou uzavřít nové pojištění a ušetřit.

3) Jak přesně nové pojištění funguje?

Chytré pojištění je založeno na logickém principu. Čím méně času, a tedy kilometrů stráví vozidlo na silnici, tím nižší je pravděpodobnost nehody. A méně škod znamená nižší cenu pojištění, a tedy levnější povinné ručení. Kontrola počtu najetých kilometrů za rok je bezpečná a nevyžaduje instalaci sledovacího zařízení do auta.

Jednou za rok stačí poslat pojišťovně fotografii se stavem tachometru. Podle ní pojišťovna vypočítá, kolik za rok auto najelo. Pokud je to stejná hodnota, kterou jste na počátku pojištění odhadli, znamená to trefu 😀. Pokud najedete méně, než byl odhad, pojišťovna vám dokonce vrátí peníze za neprojeté kilometry. A pokud najedete více, nic špatného se neděje. Doplatíte pouze za kilometry navíc, podobně jako je doplatek za více spotřebované vody nebo elektřiny v domácnosti.

4) Jaké aktuální výhody má nové pojištění?

V současnosti lze až do konce roku 2021 získat kromě nižší ceny následující výhody:

  • Limit povinného ručení 70 miliónů za cenu limitu 35 miliónů
  • Automatická obchodní sleva 20 % na celou smlouvu
  • Nulová spoluúčast při střetu se zvířetem, přírodní události nebo krádeži vozidla
  • Úrazové pojištění rodičů v autě za 1 Kč měsíčně
  • Možnost platit měsíčně, čtvrtletně nebo pololetně bez přirážky

Jednotlivé výhody lze libovolně kombinovat a získané výhody platí neomezeně po celou dobu trvání pojištění.

Spočítat levnější povinné ručení