Každý Čech dobře ví, co si musí sbalit na dovolenou (plavky, sandály a ponožky, konzervy na celou dobu pobytu) a že se má v autě připoutat. Co ale potřebuje na cestu pes?

V tomto blogu se budeme věnovat právním náležitostem toho, co potřebuje váš pes, aby mohl legálně překročit hranice. Tak jako se nevydáte do exotické země bez pasu a očkování na břišní tyfus, tak věnujte stejnou pozornost i svému pejskovi a užijte si spolu dovolenou bez starostí. Budete potřebovat:

1. Čipování

Pro identifikaci dnes nestačí pouze tetovaní. To může být uznáno jen v případě, že bylo provedeno před 3. červencem 2011 a je jasně čitelné. První krok před cestou do zahraničí je tedy čipování, které je v České republice povinné od 1. 1. 2020. V rámci cest do členských státu Evropské unie musí být pes i další zvířecí společníci označeni mikročipem, který splňuje ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení.

Doporučujeme i známku s kontaktní adresou. Při nalezení zatoulaného psa je jednoduší majiteli zavolat na číslo na známce, něž shánět čtečku čipu. Další důvod je, že registry psů ještě nejsou propojené a čtečka čipu by tedy nemusela pomoct.

2. Cestovní doklad

Dále je nutné mít s sebou pro svého mazlíčka „Pas zvířete v zájmovém chovu“ platný v členských státech Evropské unie, ve kterém je uvedena osoba, kterou pes doprovází. Ve většině případu se jedná o majitele, v případě, že nejste majitel, opatřete si od něj k pasu i písemné zmocnění. Pas vám vystaví veterinář, který má tuto činnost schválenou a registrovanou. Proto je dobré si tuto informaci před návštěvou u veterináře telefonicky ověřit.

3. Očkování

Očkováni proti vzteklině musí mít každý pes starší 12 týdnů. Očkování je platné po 21 dech očkování. Pokud se bude jednat o přeočkování v době platnosti očkování, může pes cestovat ihned. Očkování musí být uvedeno v cestovním dokladu.

Při cestě do Finska, Irska, Malty či do Velké Británie musí být pes před vstupem do těchto států odčerven v rozmezí 120 – 24 hodin před příjezdem do země. Stejně jako očkování musí být odčervení zapsáno v cestovním dokladu.

Hezkou dovolenou přeje Pillow.