Věštírna

Jak jste si mohli všimnout na našem Facebooku, naše digitální pobočky najdete v každé obci ve své kapse. Výjimkou nejsou ani obce s rekordními jmény.

Na Aš jakožto obec s nejkratším názvem si asi vzpomene většina obyvatel ČR. Méně se už ale ví o obci , která leží v okrese Pelhřimov v Kraji Vysočina. V současné době má 65 obyvatel a stejně jako Aš jen dvě písmena v názvu.

Naopak nejdelší název má již zmiňovaná Nová Ves u Nového Města na Moravě. Nalézá se také na Vysočině, obyvatel má 648 a pravidelně se umisťuje v soutěži Vesnice Vysočiny v různých kategoriích.

I obec s nejdelším jednoslovným názvem najdeme na pomezí Čech a Moravy. Jedná se o Prostředkovice, část obce Suchá v okrese Jihlava. Název prý pochází z původního německého jména Mitteldorf a hlavní památkou je místní špýchar.

A víte, jak dlouhý je průměrný název obce? Statistici spočítali, že 8,77 znaku. Nejdelší názvy mají v Libereckém kraji – průměrně 10,4 znaku. Krajským rekordmanem jsou zde Albrechtice v Jizerských horách, malebná obec s 349 obyvateli a turistickou atrakcí v podobě protržené přehrady na řece Bílá Desná. Nejkratší názvy má naopak Karlovarský kraj, průměrně jen 8,2 znaku. Nejdelší názvy o 17 znacích tu mají shodně Františkovy lázně s prameny léčícími už od 15. století a Kynšperk nad Ohří, založený Václavem I. v roce 1232.

Co se týče nejčastějších názvů, Lhota bez jakýchkoli přídavků je kupodivu až druhá s 31 zápisy. Ještě častější je Nová Ves. U nás jich najdeme hned 62. Ale abychom Lhotám nekřivdili, pokud započítáme i ty s nějakým dalším přívlastkem (např. Horní Lhota), dostaneme se na úctyhodných 234 sídel. Hotovým Lhotovým rekordmanem je okres Benešov, kde je jich 29. Přímo částí Benešova jsou třeba Vidlákova Lhota s patnácti adresami a barokním zámečkem a Buková Lhota se 49 domy, která je zmiňována již roku 1342.

A na závěr jedna otázka – kde najdete digitální pobočky pojišťovny Pillow? No přece všude, od Eše po Novou Ves u Nového Města na Moravě😊

Zdroj: ČSÚ, wikipedie