Přehled srovnávačů

V souvislosti s vydáním výsledků pojistného trhu za rok 2020 Českou asociací pojišťoven jsme se podívali, co se na trhu za posledních pět let událo. Zaměřili jsme se na změnu tržních podílů.

Situace z našeho pohledu určitě stojí za pozornost. Velcí hráči (nad 4 % trhu) na pojistném trhu se stávají ještě většími, střední pojišťovny (cca 1 až 4 %) mizí a mezi malými (do 1 % trhu) na dveře klepou ambiciózní nováčci – s námi v čele😊

Jak už jsme psali výše, podíl největších pojišťoven stále roste. Zatímco v roce 2015 mělo TOP 6 pojišťoven 73 % trhu, vloni už to bylo 83 %. GČP, Kooperativa, Allianz, ČSOB poj., Uniqa a ČPP tak tvoří silnou šestici, jejíž postavení asi jen tak někdo neohrozí. Částečně je to růst organický, částečně se projevují nedávné fúze – Allianz si pomohla Wüstenrotem, Kooperativa integrovala PČS, Generali se spojila s Českou pojišťovnou a Uniqa už víceméně pozřela pojišťovny AXA. Klobouk dolů tedy můžeme smeknout před pojišťovnami ČSOB poj. a ČPP, které si žádný takovýto „doping“ neužily a rostou jen vlastními silami.

V kategorii středně velkých pojistitelů hráči především mizí. Kromě dříve jmenovaných to je také pojišťovna Aegon, která se spojila s NN. NN z toho ovšem vyšší podíl nezískala, oproti roku 2015 byl vloni dokonce nižší, a to i přes tuto fúzi. Skokanem a nově příchozím mezi střední pojišťovny je pak pojišťovna Direct, která svůj podíl z roku 2015 téměř zečtyřnásobila.

Menší pojišťovny na pojistném trhu můžeme rozdělit na dvě skupiny. První z nich jsou ty tradiční. Ať už se jedná o D.A.S., Hasičskou vzájemnou pojišťovnu, Slavii či ERGO. Tyto pojišťovny dovedou své podíly částečně navyšovat v rámci desetin procenta, ale do vyšších lig se z různých důvodů nepouštějí.

No, a pak jsou tu nováčci s trojcifernými růsty. Před pěti lety tu ještě nebyli a dnes vybírají na pojistném desítky i stovky milionů. Pojišťovna Simplea roste v životním pojištění o víc než mnozí giganti z TOP 10. My jsme se vloni s růstem o 156 % stali zase nejdynamičtější neživotní pojišťovnou.

Dokážou nováčci tohoto ražení změnit nejen ligu, ale současné také české pojišťovnictví? Věříme a doufáme, že ano. Povědět si to budeme moci už snad dříve, než za dalších pět let.