Skončila vám platnost technické kontroly nebo propadl řidičský průkaz a vy jste kvůli karanténním opatřením nemohli absolvovat STK nebo vyřídit nový doklad? V článku přinášíme přehled termínů, do kdy je třeba dát věci do pořádku. A také, jak se na propadlé doklady bude dívat pojišťovna.

Díky celoevropskému nařízení Omnibus 2 máte na nápravu ještě nějaký čas. Omnibus 2 říká, že pokud vám propadne řidičský průkaz nebo technická, nic se neděje a dalších 10 měsíců se můžete chovat, jako by byly platné. Nařízení se týká dokladů s původním koncem platnosti od 1. září 2020 do 30. června 2021. Opatření se týká zejména těchto dokladů:

  • řidičský průkaz,
  • pravidelná technická prohlídka,
  • průkaz profesní způsobilosti řidiče,
  • lhůta pro dokončení pravidelného školení držitelů osvědčení profesní způsobilosti.

Naopak prodloužení se nevztahuje na tyto případy:

  • zdravotní prohlídky řidičů od 65 let věku,
  • protokoly o evidenční kontrole,
  • STK pro vozíky a přívěsy do 3,5 tuny,
  • STK pro motocykly kategorie L,
  • STK pro traktory a jejich přípojná vozidla.

Propadly doklady již dříve? Pozor na STK!

V loňském roce se již platnost jednou prodlužovala díky nařízení Omnibus 1. Doklady propadlé v období od 1. února do 31. srpna 2020 se prodloužily o 7 měsíců. Dobrá zpráva je, že doklady již jednou prodloužené se i nyní mohou znovu prodloužit, a to buď do 1. července 2021 nebo o 6 měsíců, pokud prodloužená platnost vyprší po datu 1. července 2021.

Příklad 1: pokud vám řidičák propadl již 25. března 2020, podle původního nařízení Omnibus 1 se prodloužil do 25. října 2020 a podle nového nařízení až do 1. července 2021.

Příklad 2: jestli vám vypršel řidičský průkaz původně 29. srpna 2020, Omnibus 1 vám ho prodloužil až do 29. března 2021. Omnibus 2 vám termín prodlouží až do 29. září 2021, protože prodloužení o půl roku je již po datu 1. července 2021.

Pozor, u propadlé technické kontroly opakované prodlužování nejde, prodlužuje se nejvýše jednou.

Příklad 3: vozidlu, kterému skončila platnost STK 20. 4. 2020, se dle Omnibus 1 prodloužila lhůta o 7 měsíců, tj. do 20. 11. 2020. Do této doby se muselo vozidlo podrobit STK a prodloužení podle nařízení Omnibus 2 již nelze použít.

Propadlá STK a pojišťovny

A jak k propadlé technické přistupují pojišťovny? Jak ostatní, nevíme, ale v Pillow normálně a lidsky.

Ani v letech bez epidemie automaticky nekrátíme pojistné plnění za nedávno propadlou technickou kontrolu. Mezi nehodou a technickým stavem musí být souvislost. Pokud byste například z nepozornosti nedobrzdili a narazili do auta před vámi a přitom měli 2 týdny propadlou STK, nebudeme propadlou STK zneužívat. Máme totiž v podmínkách černé na bílém napsáno „a zároveň tato skutečnost měla přímou souvislost se škodou“.  Ne každá pojišťovna má tuto férovou podmínku.

Naopak, i když máte razítko z STK, ale vaše vozidlo kvůli zjevně špatnému stavu způsobí nehodu, platba by mohla jít z vaší kapsy, i když je pojištěné. Takže pokud vaše auto třeba nesvítí nebo má sjeté pneumatiky, nápravu musíte provést neprodleně. Vlastně to ale stejně neděláte kvůli technické. Dokonce ani kvůli nám. Děláte to kvůli sobě. Protože vozidlo, které není v pořádku, je nebezpečné svému okolí, a hlavně své posádce. Děkujeme, že na sebe dáváte pozor.

Spočítat cenu Pillow pojištění