Sezónní pojištění

Sezónní pojištění byl produkt určený pro vozidla používaná jen v části roku. Cena za pojištění byla nižší, ale vyjet s vozidlem mimo pojištěné měsíce bylo finančně nebezpečné. Nevýhody sezónního pojištění odstranila novinka od Pillow pojišťovny.

Sezónní povinné ručení

Majitelé motorek, veteránů, sportovních aut, obytných vozů, kabrioletů provozovaných jen v létě a dalších vozidel měli dvě možnosti, jak ušetřit za povinné ručení. Buď odevzdali značky do depozita a dočasně odhlásili vozidlo z registru nebo sjednali tzv. sezónní pojištění. První způsob má mnoho nevýhod (psali jsme zde).

Princip sezónního pojištění byl jednoduchý: majitel vozu přímo ve smlouvě povinného ručení stanovil, ve kterých měšcích vozidlo bude používat a ve kterých ne. Za každý „nepoužívaný“ měsíc získal slevu. Některé produkty byly neflexibilní a neumožňovaly vybrat měsíce. „Diktátorsky“ stanovily napevno letní období (duben až říjen) a zimní období (listopad až březen) a klient se musel tomuto rozdělení přizpůsobit, i kdyby mu nevyhovovalo.

Sezónní pojištění a jeho nedostatky

Pokud by řidič s vozidlem vyjel v nepojištěných měsících a způsobil škodu, znamenalo by to velký problém. Pojišťovna by z povinného ručení musela poškozeným uhradit škodu, tu by ale vymáhala po svém klientovi se sezónním pojištěním. A protože škody na zdraví a životě dosahují miliónových částek, výsledkem mohl být i osobní finanční bankrot. Úspora na povinném ručení se tak mohla proměnit ve finanční katastrofu.

Pillow pojišťovna přišla s chytrým a bezpečnějším řešením pro majitele sezónně používaných vozidel. Pillow povinné ručení platí ve všech měsících. Zároveň je cena nižší, protože sezóně užívaná vozidla najedou za rok méně kilometrů než celoročně užívaná. Chytré řešení tak šetří peníze a zároveň nevystavuje majitele finančnímu riziku. Majitel může své vozidlo použít kdykoliv, například v březnu, jakmile se udělá krásně nebo třeba v prosinci, když potřebuje dojet s vozidlem na technickou kontrolu.

Spočítat vylepšené sezónní pojištění

Sezónní havarijní pojištění

U havarijního pojištění byla situace podobná. Škoda mimo pojištěné měsíce znamenala žádné peníze od pojišťovny na opravu vozidla. Pillow pojištění řeší nedostatky sezónního havarijního pojištění. Cena havarijního pojištění je nižší díky nižšímu používání vozidla, ale zároveň je vozidlo plně pojištěno po celý rok. Kdykoliv dojde k pojištěné události bez ohledu na roční období, dostane majitel vozidla vyplacené peníze na opravu škody.

Srovnání: Pillow pojištění vs. sezónní pojištění

Pillow pojištění zohledňuje počet ujetých kilometrů. Vozidla s podprůměrným nájezdem (mezi která patří sezóně používaná auta, motorky atd.) mají nižší cenu povinného i havarijního pojištění a jejich majitelé tak výrazně ušetří.
To vše je důvodem, proč sezónní pojištění z trhu mizí a je nahrazeno moderním pojištěním dle ujetých kilometrů. Pillow pojištění dle kilometrů neomezuje majitele v používání vozidla a dává mu plnou svobodu.

 
   Pillow pojištění
dle kilometrů
Běžné sezónní
pojištění
 Nižší cena pro sezóně užívané vozy? Ano Ano
 Možnost použití vozidla kdykoliv? Ano  Ne
 Možnost jet s vozidlem na STK kdykoliv?  Ano  Ne
 Možnost bez rizika použít vůz v případě nouze? Ano Ne
 

Zajímavostí je, že kvůli sjednání sezónního pojištění bylo třeba navštívit pobočku pojišťovny nebo vyhledat finančního poradce. Sezónní pojištění se nedalo sjednat jednoduše on-line, webové kalkulačky na to nebyly připraveny.

Výhodnou cenu pojištění dle ujetých kilometrů lze snadno zjistit do minuty a v případě potřeby ho lze i on-line sjednat během 5 minut. Výpočet pro všechny auta, motorky a další vozidla získáte pomocí webové kalkulačky.