Pillow Cloud

Našli jste lepší pojištění pro své vozidlo a chcete co nejdříve odejít od jedné pojišťovny k jiné? Máme pro vás dvě zprávy: jednu špatnou a jednu dobrou. Kterou chcete slyšet jako první ? 🙂

Špatná zpráva

Volný trh a s ním spokojení zákazníci nejsou v ekonomii samozřejmostí. Musí být splněny určité podmínky, z nich asi nejznámější je možnost si vybrat z několik nabídek. Pokud by na trhu byla pouze jedna pojišťovna (jedna banka, jeden mobilní operátor, ..), měli bychom smůlu a museli bychom se ve všem podřídit.

Možnost volby z konkurenčních nabídek ale nestačí. Zákazníci musí mít možnost snadno změnit současného poskytovatele služeb. I proto zákony regulují ve prospěch spotřebitelů různé parametry: výpovědní doby, poplatky za předčasné ukončení atd. některé obory mají vlastní kodexy mobility, aby změnu zákazníkům co nejvíce usnadnili.

Pojištění bohužel zamrzlo někde před 30 lety. V době, kdy jsme si zvykli vše vyřešit hned a na jedno kliknutí, zákon umožňuje ukončit pojištění pouze jednou za rok na výročí sjednání pojištění. A navíc musíte pojišťovně dát vědět před tímto jedním datem nejméně 6 týdnů dopředu. Promeškali jste jeden den? Máte smůlu, pojištění poběží dál a odejít nemůžete. To jsou slíbené špatné zprávy. Přáli byste si, aby zákon snížil výpovědní dobu alespoň na polovinu a dal možnost ukončit pojištění ke každé splátce pojistného?  Smůla, žádná podobná změna se nechystá.

Dobrá zpráva

Čtyři pojišťovny se v pojištění vozidel rozhodly netrvat na  přísných a v dnešní době naprosto absurdních podmínkách pro ukončení pojištění.

  • Dvě pojišťovny umožňují ukončit ke každé platbě pojistného, 6 týdnů zůstalo
  • Pillow pojišťovna umožňuje ukončit ke každé platbě a zároveň zkrátila výpovědní dobu na 2 týdny
  • Jedna pojišťovna umožňuje ukončení kdykoliv dohodou.

Celkem povinné ručení nabízí 12 pojišťoven. Třetina z nich se ke klientům nechce chovat jako k vězňům a ví, že důvěru si musí zasloužit a ne vynutit. Až budete uzavírat nové pojištění pro vaše vozidlo, můžete k tomu přihlédnout. Přehledná tabulka je zde a vše si můžete zkontrolovat i v nezávislém článku tady.

 
 Pojišťovna  Možnost ukončení Výpovědní lhůta
 Allianz  Jednou ročně  6 týdnů před
 AXA  Jednou ročně  6 týdnů před
 ČPP  Ke každé platbě  6 týdnů před
 ČSOB  Jednou ročně  6 týdnů před
 Direct  Dohodou kdykoliv  –
 Generali ČP  Jednou ročně  6 týdnů před
 HVP  Jednou ročně  6 týdnů před
 Kooperativa  Ke každé platbě  6 týdnů před
 Pillow  Ke každé platbě  2 týdny před
 Pojišťovna VZP  Jednou ročně  6 týdnů před
 Slavia  Jednou ročně  6 týdnů před
 Uniqa  Jednou ročně  6 týdnů před
 

 

Spočítat cenu svobodného pojištění