Byla zelená, pak bílá a nově stačí elektronická. Jaké změny přinesl rok 2022 pro řidiče ohledně zelené karty? V článku nabízíme odpovědi na vaše nejčastější otázky.

Musím mít kartu vytištěnou nebo stačí v mobilu?

Ministerstvo financí se v minulém roce zastalo řidiče, který se při silniční kontrole prokázal kartou v mobilu. Zákon i stanovisko MFČR hovoří jasně, argumenty v anonymizovaném rozhodnutí si může přečíst každý na webu ministerstva zde. Většina řidičů vozí zelenou kartu v kastlíku před spolujezdcem, ale například na výročí může někdo zapomenout kartu vyměnit a pak se elektronická varianta hodí a zachrání před pokutou. Důležité je, že elektronická varianta platí pouze v Česku, při cestách do zahraničí je třeba s sebou mít vytištěnou verzi.

Jak rychle musím zelenou kartu při kontrole ukázat?

Pokud zapomenete vytištěnou zelenou kartu a nemáte ji uloženu ani v mobilu, není policejní kontrola povinna čekat, až kamarád nebo pojišťovna zašlou kartu do e-mailu. Ministerstvo financí ve svém stanovisku zdůvodnilo, že zelenou kartu musí řidič předložit bez zbytečného prodlení, tolerovat lze krátký časový odstup v řádu desítek sekund nebo nízkých jednotek minut, který je potřebný např. k nalezení zelené karty mezi dalšími dokumenty v autě nebo právě v mobilu. Klienti Pillow pojišťovny mají díky chytré nativní aplikaci aktuální zelenou kartu vždy při ruce.

Zelená karta v mobilní aplikaci Pillow.

Potřebuji duplikát nebo originál do zahraničí?

Se změnou zelené barvy na bílou již tato otázka nedává smysl. Kdysi dávno některé pojišťovny zasílaly dvě zelené karty, jednu s označením originál a druhou jako duplikát. Nově si můžete vytisknout kartu při cestě do zahraničí kolikrát chcete, nápisy Duplikát nebo Originál již dávno zmizely. Jediná rada zní: při cestě do zahraničí mějte vytištěnou kartu alespoň 2x, nikdy nevíte, na koho narazíte. A to doslova J Z Pillow přijdou klientům v e-mailu na jedné straně A4 rovnou dvě karty, na cestu do zahraničí je tak každý náš klient rychle a snadno připraven.

Ve kterých zemích zelená karta platí?

Zákony a vyhlášky nařizují všem pojišťovnám platnost povinného ručení v zemích Evropského hospodářského prostoru (Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko) a na území dalších států uvedených v seznamu států v prováděcí vyhlášce Ministerstva financí (Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Bývalá svazová republika Makedonie, Černá Hora, Monako, San Marino, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán). Důležité je ohlídat si, aby pojištění neobsahovalo spoluúčast v zahraničí. V případě Pillow je povinné ručení vždy bez spoluúčasti, všichni naši klienti mají díky tomu cestování mnohem bezpečnější.

Kam se přestěhovala Británie a kam zmizel Izrael?

Zelené karty zasílané pojišťovnami v roce 2022 se budou nepatrně lišit od těch z roku 2021. Vzhledem k vystoupení Velké Británie z EU, vystoupila i značka GB z části EU a přestěhovala se až nakonec seznamu, nově ji najdete jako UK. A od 1. ledna vystoupil z evropské Rady kanceláří Izrael, jeho značka IL tak ze zelené karty zcela mizí. Všechny elektronické zelené karty zasílané klientům Pillow již od 1. ledna obsahují tyto drobné úpravy.