Značka v depozitu

Pokud s vozidlem nebudete delší dobu jezdit, máte dvě možnosti, jak ušetřit na povinném ručení. Buď dočasně vyřadíte vozidlo z registru a odevzdáte značky do depozita nebo uzavřete pojištění s platbou dle ujetých kilometrů. Zjistěte, která varianta je pro vás výhodnější.

Vyřazení z registru (tzv. depozit)

Pokud se rozhodnete vyřadit vozidlo z registru a dát značky do depozita, připravte se na následující podmínky. Vyřazení vozidla vyřídíte pouze osobně na příslušném úřadě za poplatek 200 Kč. S sebou budete potřebovat následující dokumenty:

  • doklad totožnosti,
  • technický průkaz vozidla,
  • osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz),
  • obě registrační značky (SPZ),
  • vyplněný formulář žádosti o vyřazení vozidla (k dispozici např. na webových stránkách ministerstva dopravy, případně vyplníte až na místě),
  • originál nebo ověřenou kopii živnostenského listu nebo výpisu z obchodního rejstříku (právnické osoby).

Vozidlo můžete vyřadit maximálně na 12 měsíců. Pokud chcete značky ponechat v depozitu déle, budete muset jako vlastník doložit, kde se vozidlo nachází a účel jeho využití. Za nedodržení této povinnosti vám hrozí sankce až 50 000 Kč ve správním řízení.

Ze zákona jste povinni auto zabezpečit tak, aby nikoho neohrožovalo nebo nepoškozovalo životní prostředí a neodstraňovat podstatné části vyřazeného vozidla, zejména karoserii s vyznačeným identifikačním číslem silničního vozidla a motor. Vozidlo musíte odstranit z veřejné komunikace, nemůže zůstat například na parkovišti.

Při ukončení vyřazení budete potřebovat potvrzení o uzavřeném pojištění (zelená karta) a o technické způsobilosti vozidla. Pokud během doby, kdy bylo vozidlo vyřazeno z registru, vypršela technická kontrola, budete muset navštívit s vozidlem nejbližší STK. S autem bez značek ale nejezděte, vozidlo bez SPZ na silnici nesmí. Měli byste tak například využít podvalník a nechat si auto na stranici odvézt. I to pro vás může znamenat další náklady.

Pro úplnost dodáváme, že všechny zákonné povinnosti, které s dočasným vyřazením vozidla máte, najdete v paragrafu 12 Zákona č. 56/2001 Sb.  o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Úspora s pojištěním dle kilometrů

Novou možností, jak ušetřit za dočasně nepoužívané vozidlo, je uzavřít povinné ručení s cenou dle ujetých kilometrů. U tohoto pojištění platíte při neprovozování vozidla mnohem méně než u běžného pojištění. Zároveň můžete vozidlo kdykoliv používat. Pojištění snadno uzavřete i z domova, není třeba cesta na úřad nebo do kanceláře.

Na počátku pojištění sdělíte pojišťovně hodnotu ujetých kilometrů na tachometru vašeho vozidla, a to samé po roce trvání pojištění. Na základě těchto hodnot pojišťovna spočítá, kolik jste za rok ujeli kilometrů. Pokud je to méně, než jste na začátku odhadovali, peníze Vám dokonce vrátí. Pokud najedete více, zaplatíte pouze za kilometry navíc.

Cena pojištění dle kilometrů

Značky do depozita nebo pojištění dle kilometrů?

Pokud jste si 100% jisti, že po dobu 1 roku nebudete vozidlo používat, je pro Vás výhodnější dát značky do depozita. Jen si ohlídejte, že během této doby vozidlu nevyprší technická. Pokud nebudete vozidlo používat kratší dobu než jeden rok nebo chcete mít možnost v naléhavých případech ho použít, je pro Vás výhodnější pojištění dle ujetých kilometrů. Rozdíly přehledně shrnuje tabulka.

 
   Značky do depozita
(vyřazení vozidla z registru)
Pojištění vozidla
dle ujetých kilometrů
 Mohu vozidlo používat? Ne Ano
 Mohu parkovat na ulici? Ne  Ano
 Mohu s vozidlem jet na STK?  Ne  Ano
 Nemusím platit pojištění?  Ano  Ne (ale nižší platby)
 Nemusím platit poplatky? Ne  Ano
 

Pojištění dle kilometrů je nejvíce využíváno pro osobní auta, motorky a lehká užitková vozidla. K dispozici je i pro nákladní vozidla a autobusy. Výpočet ceny pro všechny typy vozidel získáte pomocí webové kalkulačky.